Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій
XS
SM
MD
LG
XL
XXL
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

Адреса:
03110, Україна
м. Київ, вул. Солом'янська, 7
Контактна інформація:
Приймальна комісія:
Телефон: (044) 249-25-91,
Телефон: (066) 227-46-60
Відділ документаційно-інформаційного забезпечення та контролю
Телефон / факс: (044) 249-25-12
Відділ медіакомунікацій
Телефон: (099) 109-41-23
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій
  
Укр.
 
      
           Пошук    
  
Укр.
 

Як започаткувати успішний бізнес-проект

18:47, 23-09-2018

Чому нові компанії так часто виявляються безуспішними? Згідно зі статистикою 80% нових компаній закриваються за перші п'ять років існування. Чому ж так відбувається? Зараз ми розглянемо причину того, чому більшість нових компаній безуспішні і якщо ви займаєтеся бізнесом або плануєте його розпочати, то дана інформація відповість на більшість ваших питань.

Більшість підприємців по всьому світу є експертами в якійсь сфері, які одного разу подумали: «Я стільки працюю, але отримую мізерну зарплату, в той час як компанія заробляє за мій рахунок величезні гроші. Краще піти працювати на себе, щоб весь дохід був моїм». Багато хто вважає, що, якщо ти добре розбираєшся у своїй справі і вважаєшся експертом, значить почавши бізнес в своїй сфері він точно досягне успіху. Тут і криється головна помилка. Реальність відрізняється від цих уявлень і освоїти технічну складову якогось бізнесу це не робити з нього бізнес. Технічна складова це основний навик, який вимагається для роботи вашої компанії. Якщо ви відкриваєте ресторан, то це навичка приготування їжі, точно так у перукарні важливо вміти стригти волосся, в анімаційній студії створювати анімовані малюнки. Саме через це помилкове уявлення, фахівці у своїй справі йдуть з постійної роботи, відкривають свою компанію, а потім усвідомлюють, що все змінилося.

Вони розраховували, що будуть просто займатися своєю справою і заробляти на цьому. Але з'являються нові клопоти: продаж, маркетинг, спілкування з клієнтами, фінанси, юридичні питання, плани на майбутнє, нарешті управління, і так далі... Намагаючись все зробити самотужки наш герой не може зосередитися і справлятися з усім на належному рівні – він або не може залучити клієнтів, або не може їх утримати, або у нього не виходить виконувати його справу так, як він виконував її раніше. У таких випадках доводиться або закривати бізнес і знову намагатися влаштуватися на роботу, або продовжити справу, але без особливих успіхів, при цьому працюючи більше, але заробляючи все ті ж гроші.

Серед людей, які відкривають свій бізнес, є люди наступних трьох типів: перший – власник, другий тип – менеджер або керівник, третій тип – це фахівець. Власник – це людина, яка має власне бачення майбутнього, у нього на майбутнє великі плани, і він уявляє, як буде розвиватися його бізнес. Він амбітний і ставить перед собою чіткі цілі, так як точно знає, що рухається вірному напрямку.

Менеджер – це людина, що стежить за тим, щоб все йшло за планом, товари або послуги якісні, направляє працівників і намагається реалізувати поставлену стратегію без помилок. Він розробляє покрокові плани, виправляє помилки співробітників.

Спеціаліст – це людина, яка виконує більшу частину роботи. Він на ній добре розуміється, це його справа, і він порається з усіма поставленими завданнями, він вигадує все нові методи для поліпшення якості своєї роботи.

У всіх нас є щось від цих трьох типів людей. Але ми можемо грати тільки одну роль. Сильний підприємець, здатний відкрити успішний бізнес, може справлятися з усіма трьома типами з однаковою спритністю і підтримувати їх в рівновазі. Якщо ви тільки власник, то побудувавши свої повітряні замки відмовишся докладати зусиль для здійснення своїх мрій. Якщо ви тільки менеджер, то ви, побудувавши покроковий план, підготувавши папки з документами, підготувавши працівників, зможете зберегти бізнес на тому ж рівні, але не зможете його розвинути. Якщо ж ви тільки фахівець, то будете займатися лише своєю справою і забудете про все, крім технічної складової.

Успішний бізнесмен ж виконує різні ролі в залежності від того, яка потрібна на тому чи іншому етапі. Він навчає працівників, стежить за якістю їх роботи і, визначивши плани на майбутнє, допомагає їм розвиватися. Важливо також зрозуміти, що одночасно зі зміною етапів змінюється і важливість кожної з трьох ролей. Що ж це за етапи? Перше – це дитинство, друге – перехідний період, третє – це дорослість. Незважаючи на те, що вони названі в честь етапів життя людини, мова тут йде про життя бізнесу.

Почнемо з дитинства. На цій стадії бізнесом управляють не у відповідності з тим, що потрібно для його розвитку насправді, а з тим, чого хоче його засновник. Тобто, на цій стадії, ваша справа повністю залежить від вас. Згодом власник бізнесу розуміє, що не може задовольнити всі запити клієнтів, і, через брак часу, страждає якість продукції, тобто він усвідомлює, що все не може тривати так, як раніше. Заради збереження якості йому потрібно або збільшити команду для задоволення попиту або зменшити число клієнтів.

Перехідний період – це етап, на якому ви розумієте, що вам потрібно розвивати свій бізнес, і що тепер все зміниться. Ви наймаєте нових працівників – практично в ста відсотках випадків, нові працівники не будуть справлятися з роботою так само як ви, і замість того, щоб зрозуміти в чому проблема, навчити їх працювати далі, ви будете думати, що ніхто ніколи не зможе виконувати роботу так добре, як це робили ви. Тому ви почнете думати, що ваш бізнес працював краще в дитинстві. Багато бізнесменів не навчають свій новий персонал і не допомагають їм розвинутися, бізнес не прогресує і, з часом, вони просто звільняють працівників і повертаються до дитячої стадії. Інші ж навпаки, починають займатися мікроменеджментом, тобто розписують працівникам кожен крок, спостерігати за тим, що вони роблять, перетворюючи своїх співробітників в роботів і не дають можливості приймати власні рішення. У підсумку, кожен крок працівника контролюють власники, привносячи стрес і вганяючи в депресію. Тому розширення бізнесу і навчання нового персоналу такі люди бояться більше вогню.

Більшість компаній або залишаються в перехідному віці або повертається в дитинство, але деякі керівники розуміють, що так справа не піде, навчають співробітників швидшої незалежної і ефективної роботи, і, розуміючи мінуси мікроменеджменту, ділять підлеглих на відділи і наймають менеджерів, перейшовши таким чином у доросле життя.

Дорослість – це етап розвитку бізнесу, на якому технічні процеси проходять без участі керівника компанії. Внутрішніми справами займаються менеджери, від керівника вимагається лише управління цими менеджерами і стеження за відповідністю роботи фірми його планам і стратегії. Тобто, якщо уявити, що компанія це машина, то менеджери виконують роль своєрідного керма і педалей які, в свою чергу, керують внутрішніми механізмами автомобіля. Власник же, стає водієм. Він не виконує технічну роботу, навпаки, у міру розширення компанії та збільшення персоналу він все менше і менше знає про саму розробку продукції. На цьому етапі ви стаєте над компанією і керуйте нею зверху.

Виникає питання, як у найпростіший спосіб пройти ці етапи? На жаль, простого способу не існує. Але є найбільш ефективний. Він полягає в тому, щоб сформувати правильний підхід до розуміння бізнесу. Якщо ваш бізнес досяг дорослого етапу і ви хочете продовжити розвивати його, вам потрібно щоб бізнес залежав від системи, а не від людей.

Візьмемо, наприклад, найбільшу мережу ресторанів в світі McDonalds. Чому якість послуг у всіх країнах однакова? Тому що McDonalds це одна система, і всі працівники це її частини. Була опрацьована кожна дрібниця, проведена спеціалізація, тренінги, все для того, щоб працівники правильно виконували свою роботу. Дії типу діставання інгредієнтів і їх розташування у вірній послідовності в гамбургері відпрацьовані до дрібниць, працівників навчають усього, що потрібно знати, і вони просто повторюють все автоматично. Якщо один із співробітників піде з роботи, то той, кого наймуть йому на зміну, буде також навчений і буде виконувати ті ж дії, нічим не поступаючись його попереднику – результат буде тим же.

Саме тому, кожен раз заходячи в McDonalds і купуючи гамбургер, ви отримуєте бургер однакового виду і якості. Тому той, хто хоче відкрити філіал McDonalds в якійсь країні, насправді, не отримує право на використання імені компанії, він переносить всю модель McDonalds і застосовує її. Через те, що ця модель пройшла тест часу і повністю сформувалася, вона буде працювати де завгодно. Тому, якщо хочете, щоб ваш бізнес залежав від системи, а не від людей, то вам потрібно докласти максимум зусиль, щоб ваша компанія стала франшизою. Тобто неважливо, збираєтеся ви насправді перетворювати вашу справу у франшизу чи ні, навіть якщо ви точно не збираєтеся цього робити, потрібно зробити все, щоб привести її в стан, коли ви з легкістю могли б перетворити її у франшизу. Все повинно підкорятися поетапній інструкції та бути настільки систематизовано, щоб людина купив у вас права на відкриття філії, могла би досягти того ж успіху що й ви.

Щоб домогтися цього, потрібно зробити наступне. Перше, механізм виконання роботи повинен бути з точністю, покроково розписаний і доведений до форми тренінгу, щоб будь-який непрофесіонал вивчив ці кроки і зміг працювати нарівні з професіоналом. Це найважливіше. Адже більшість професіоналів вимагає великих грошей за свої навички. Але, по-друге, якщо ваш бізнес залежить від здатності якогось професіонала, то якість ваших товарів або послуг також залежить від нього, його продуктивності і, навіть, його настрою. Якщо замість нього прийде хтось інший, ваші клієнти не зможуть отримати ту саму якість, а це може стати причиною їх втрати.

Друге, визначте ваш товар і його постійну якість. Зауважте, йдеться не про поліпшення якості товару, а про його постійну якість. Ваші покупці повинні бути здатні з легкістю визначити якість товару, яка їх чекає.

Уявіть, що йдете в перукарню. Вам роблять стрижку, миють ваше волосся і роблять зачіску. Ви залишаєтеся задоволені і йдете туди вдруге. А чому ви туди знову йдете? Та тому, що вам сподобалося надана послуга в минулі рази, ви хочете знову отримати ту ж послугу з тією ж якістю. Але в цей раз перукар вас не зачісує, а сушить вашу голову і шию теплим рушником. Це для вас щось нове, вам це подобається, але при цьому ви не отримали того навіщо зайшли сюди. Припустимо, що коли ви приходите в перукарню втретє, вашого перукаря немає на місці, і ви про себе думайте, що погано точно не буде і сідайте до іншого майстра. Новий перукар стриже ваше волосся, миє їх, але на цьому послуга закінчується. На жаль, ви тепер не знаєте, чого чекати від цієї перукарні, і в четверте ви туди вже напевно не прийдете.

Отже вам потрібно переконатися, що ваш товар постійно високої якості, яку від нього можуть чекати ваші клієнти. Якщо ви виконаєте ці кроки і будете дотримуватися рівноваги між ролями на кожному етапі, то ваша компанія зможе стати однією з тих небагатьох 20% успішних стартапів.

Сподіваюся, що ви дізналися щось нове і воно було вам корисно.

Це, і багато іншого, ви зможете дізнатися, вступивши на навчання до Державного університету телекомунікацій на спеціальність 076 Підприємництво, торгівля і біржова діяльність.

© При повному чи частковому використанні матеріалів сайту ДУІКТ гіперпосилання на сайт https://duikt.edu.ua/ обов'язкове!
Читайте також
Бажаєте дізнаватись про особливості вступу у 2025 році?
Підписуйтесь на спільноти спеціальності "076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" та першим отримуйте новини, сповіщення про важливі події, підготовчі курси, дні відкритих дверей та багато цікавого.

Про кафедру

Кафедра Підприємництва, торгівлі та біржової діяльності

Абітурієнту

Спеціалізація: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Фахівець з підприємництва, торгівлі та біржової справи здійснює організацію підприємницької (у т.ч. торговельної та біржової) діяльності підприємства, вирішує проблеми формування ефективної загальної стратегії розвитку підприємства, обґрунтовує фінансово-економічну, товарну, збутову та кадрову підстратегії, визначає напрями підвищення ринкової вартості підприємства в умовах динамічного бізнес-середовища.

Фахівець може займати первинні посади на підприємствах різного профілю та організаційно-правової форми, в проектних організаціях, консультативних центрах, наукових та освітніх закладах.

Спеціалізація: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Фахівець з підприємництва, торгівлі та біржової справи здійснює організацію підприємницької (у т.ч. торговельної та біржової) діяльності підприємства, вирішує проблеми формування ефективної загальної стратегії розвитку підприємства, обґрунтовує фінансово-економічну, товарну, збутову та кадрову підстратегії, визначає напрями підвищення ринкової вартості підприємства в умовах динамічного бізнес-середовища.

Фахівець може займати первинні посади на підприємствах різного профілю та організаційно-правової форми, в проектних організаціях, консультативних центрах, наукових та освітніх закладах.

Переглядів: 8 438