Інноваційний зміст навчання кафедри української мови Державного університету телекомунікацій забезпечує навчання іноземного слухача підготовчого відділеня тому, що потрібно і як потрібно, теоретично і практично.
Найважливішими напрямками у допомозі в адаптації іноземних слухачів в Україні є, на думку викладачів кафедри, декілька аспектів:
Процес харчування також викликає певні труднощі, адже іноземному слухачеві важко різко з національної кухні перелаштуватись на продукти харчування в Україні, що особливо стосується іноземців з арабських країн. При тому, що частина іноземних слухачів, котрі є доволі залежними від батьківської опіки, не можуть відразу перейти на самостійне приготування їжі, від чого у них виникають певні проблеми.
Тому викладачі кафедри не тільки теоретично вивчають зі слухачами назви овочів, які ростуть в Україні, а й практично вчать готувати українські страви, такі як: червоний борщ, гарбузова каша, чорний хліб, пампушки з часником - та у процесі приготування вивчають нові дієслова: смажити, варити, кипіти, різати, мити, тушкувати, чистити.